Hur man pratar om lön i rekrytering
Lön är högst relevant när det kommer till jobb och för oss som jobbar med rekrytering är det en del av vardagen att prata löner. För vissa är lön en saklig och enkel fråga medan för andra kan det vara obekvämt att prata lön. I vissa länder skrivs lönespann till och med ut i jobbannonser men i Sverige pratar man inte lika högt om lön.
Oavsett hur man ser på lön anser vi att det är bäst att ha en transparent och öppen dialog om det, eftersom målet är att båda parter ska känna sig nöjda i en rekrytering, inklusive lön och andra förmåner.
Låt oss diskutera lön, både från rekryterarens och kandidatens håll.
Prata lönespann tidigt i processen
Det korta svaret är att det är bra att prata om lönespann tidigt i en rekryteringsprocess. Det kan tas upp så tidigt som i en telefonintervju så att det inte blir en dealbreaker längre fram i processen och man har tagit varandras tid i onödan. Dock sker själva löneförhandlingen senare i processen, när man är i slutfas.
Som företag har sätter man oftast en budgeterad lön för rollen. På så sätt kan man kontra med ett ungefärligt lönespann man har satt när man ställer frågan till kandidat.
Kartlägg tidigt vilket spann kandidaten önskar gällande lön och vilka andra förmåner eller aspekter som är viktiga när det kommer till helheten i ett potentiellt erbjudande. För att skapa en bra dynamik från start anser vi att man direkt etablerar en transparent och rak kommunikation istället för att vänta för länge med att ta upp frågan.
Lön är oftast inte allt
I en rekrytering är lön viktigt men inte alltid avgörande. Genom en rekryteringsprocess får kandidaten och företaget lära känna varandra mer och förhoppningsvis ser kandidaten fler värden och aspekter i matchningen än bara lön. Med det sagt screenar man lön och andra viktiga aspekter tidigt för att veta vilka parametrar man har att bolla med framåt.
Olika typer av bolag har också olika lönenivåer och det är sällan enbart lönen man vill (eller kan) konkurrera med. Oavsett vad man kan erbjuda för lön som företag kan det vara bra att veta att kandidaten inte tar jobbet enbart på grund av lön - isåfall är ju chansen hög att kandidaten går vidare om ett annat företag erbjuder en ännu högre lön.
Hur ställer man frågan som rekryterare
När vi frågar om lön brukar vi berätta kort om varför vi ställer frågan. Syftet är kort och gott att vi vill veta ett ungefärligt spann redan nu så att man inte tar varandras tid i onödan och att vi föredrar en transparent dialog om lön och andra viktiga aspekter. Det brukar ofta avväpna situationen och skapa en öppen och ärlig dynamik framåt.
Om kandidaten blir ställd eller inte vill svara på frågan brukar vi förtydliga att det går bra att svara i ett spann i detta skede - skulle vi sedan gå vidare i processen tar vi upp frågan i skarpt läge senare och en löneförhandling sker oavsett inte förrän i ett eventuellt slutsteg. Dock håller vi dialog om lön och andra förmåner parallellt för att vi inte ska gå hela vägen till slutfas och inte landa gällande lön. Om kandidaten verkligen inte vill uppge önskemål om lön är det självklart okej att avvakta, men vänta inte allt för länge.
Om kandidaten har ett högre lönespann än rollen
Det händer såklart att en kandidat uppger ett högre spann än vad som är budgeterat för rollen. I de fallen man vet att man har bestämt ett lönetak för rollen brukar vi vara öppna med det. Om allt låter matchande men kandidaten har ett högre löneanspråk än budget är det viktigt att kandidaten får vara med på beslutet om man vill gå vidare på den premissen eller inte. Självklart ska man inte tacka nej till en kandidat för att man tror att deras löneanspråk kommer ligga för högt - låt alltid kandidaten få vara delaktig i den dialogen.
Förhoppningsvis ser kandidaten som sagt fler värden än endast lön. Så om man befinner sig en bit ifrån varandra i lön kan ändå vara värt att gå vidare för att man ska få upptäcka andra värden. Befinner man sig dock väldigt långt ifrån varandra i lön och kandidaten är tydlig med att det är en dealbreaker kan det vara en bra idé att stoppa där och inte ta varandras tid. Håll istället kontakt för framtiden - kanske finns det en mer passande roll längre fram på resan!
Hur svarar man på frågan som kandidat
Fundera själv var du helst vill ligga lönemässigt och var beredd på att kommunicera ditt önskade lönespann tidigt i processen. Om frågan inte kommer från företagets håll kan det vara en bra idé att själv ställa frågan om vad företaget tänker i lönenivå för denna roll. Detta för att du inte ska gå igenom en hel rekrytering för att i slutet få reda på att lönen är lägre än vad du tänkt.
I början av en process är det okej att svara i ett spann men ju tydligare du är desto bättre. Om du vet att du har ett minimum som du inte går under - var tydlig med det. På så sätt kan det inte komma oväntade överraskningar senare i processen.
Var också tydlig med vilka andra delar som är viktiga för dig i ett helhetserbjudande. Flexibel arbetstid eller pension och utvecklingsmöjligheter kanske väger tungt eller till och med tyngre än själva lönen? Under rekryteringens gång får du en mer och mer komplett bild av företaget och rollen samt vilka utvecklingsmöjligheter du kommer ha och då blir det oftast tydligare om var du vill ligga lönemässigt.
Och till sist. Om du är öppen för diskussion eller inte vill stänga några dörrar baserat på lön, säg det. På så sätt har du öppnat upp för en transparent dialog men du är fortsatt tydlig med dina önskemål.
Lina Dobrzynski
lina@urbanurban.se